09.30

Opening dagvoorzitter

Annemieke Bosshardt, Programmamanager Toetsing & AI Saxion Hogescholen en Onderwijsadviseur Zeg het helder.

09.40

Keynote | Toetsen en leren: scenes uit een huwelijk

Toetsconcepten zoals formatief toetsen, assessment for learning of programmatisch toetsen zijn populair in het hoger onderwijs. Centraal bij deze concepten is het stimuleren van leren door toetsing. Waar komt deze belangstelling voor het leren van toetsen vandaan? Hoe succesvol zijn we in het stimuleren van leren door toetsing? En wat zijn belangrijke vragen voor de toekomst?

Erik Driessen, Hoogleraar Medische Educatie, School of Health Professions Education Universiteit Maastricht

10.20

Keynote | From transmission to transformation: Maximising student engagement with feedback

What if high-quality feedback became the key to unlocking student growth? Discover strategies and designs that empower students to actively engage, apply, and thrive through impactful feedback.

Naomi Winstone, Directeur Onderwijsinstituut en Professor Onderwijspsychologie, Universiteit van Surrey / Cognitief psycholoog en gastprofessor Deakin Universiteit

Deze sessie wordt gegeven in het Engels.

11.30

Parallel plenair

Tijdens de parallel plenaire maak jij één keuze uit twee plenaire sessies.

Bekijk hier de parallel plenaire sessies:

Bestuurlijke en juridische uitdagingen van de examencommissie in de praktijk (Zaal 117)

Wat betekent de bestuurlijke en juridische positie van de examencommissie in de praktijk? In deze sessie gaan we in op de uitdagingen van het bewaken van de betrouwbaarheid van diploma’s in een tijd van verscherpte eisen rondom fraude. Wat zijn de praktische en bestuurlijke consequenties hiervan en in hoeverre kan of moet de examencommissie zich bemoeien met de onderwijsorganisatie? Ontdek hoe onafhankelijkheid, deskundigheid en samenwerking de kern vormen van een effectieve examencommissie binnen een decentrale structuur.

Jochem Streefkerk, Advocaat & adviseur Streefkerk Onderwijsrecht, toezichthouder

Hoe taalbewust is jouw onderwijs? (Zaal plenair)

Ontdek hoe belangrijk taal is in het leren bij alle vakken en welke invloed het heeft op in- en uitsluiting van studenten. Ontdek wat het hoger onderwijs concreet kan bieden in termen van curriculum, didactiek en toetsing, om bij te dragen aan het versterken van de taalcompetentie van alle studenten en dus aan hun studiesucces, hun beroepssucces en hun welbevinden. Je maakt kennis met zes uitvoeringsprincipes om aandacht voor taal welbewust en betekenisvol in te bedden in het curriculum.

Jacqueline van Kruiningen, Lector Taalbewust Hogeschool Rotterdam

13.00

Aan de slag | Ronde 1

Tijdens de ‘Aan de slag’ sessies ga jij 70 min. interactief aan de slag met een onderwerp naar keuze.

Bekijk hier de 'aan de slag' sessies van ronde 1

1. AI en toetsing: van werkvormen tot toetsontwerp (Zaal 110)

Toetsing en AI: maak weloverwegen keuzes over het toetsontwerp. Aan de hand van actieve werkvormen ervaar je een ‘proeverij’ van de AI-toolkit zodat je de toolkit niet alleen inhoudelijk ervaart, maar ook praktische handvatten en werkvormen krijgt om met collega’s het gesprek aan te gaan.

Joyce den Heijer, onderwijsadviseur & Docent Trainer BKE/BDB, De Haagse Hogeschool
Frank van Nispen, onderwijsadviseur Toetsing Toetslab, De Haagse Hogeschool


2. Fraude en de bestuurlijke kaart voor examencommissies (Zaal 112)

Fraude in de praktijk: wie heeft welke rol bij het vaststellen en sanctioneren? Kruip in de verschillende rollen en perspectieven en neem deel aan een (simulatie) zitting bij het CBE.

Pieter Huisman, hoogleraar Onderwijsrecht, Tilburg University Lid Onderwijsraad, Sr. Adviseur Hobéon
Roel van Krieken, hoofd Advies en training, Hobéon


3. Het nieuwe HvA curriculum: passend bij de student van nu (Zaal 111)

Het nieuwe HvA Curriculum: van theorie in interactieve Bites en toetsingmethodes tot technisch platform. Een van de grootste HBO opleidingen in Nederland heeft het curriculum geheel vernieuwd naar wens en inzicht van de moderne student. Alles is op maat ontwikkeld: van praktijkopdrachten, toetsing tot aan games en korte brokken lesstof. Daarbij is een nieuw platform gebouwd, dat techniek, didactiek en content verenigt. Dat platform is geïntegreerd in het eigen LMS (Brightspace).

Merel Clasquin, Hoofd productpropositie Edumundo
Pepijn Schoemaker, Curriculum owner, HvA Commerciele Economie.


4. Taalbewuste toetsing (Zaal 115)

Aan de hand van interactieve werkvormen gaan we aan de slag met de uitdagingen bij het vormgeven van taalbewuste toetsing. Denk aan: toetsing begrijpelijk maken voor studenten, het voorkomen van een verborgen curriculum van onuitgesproken taaleisen, toetsing afstemmen op de talige eisen van de beroepspraktijk en de rol van AI. Wat is de relatie van toetsing met curriculumontwerp en didactiek? En wat is er nodig om tot taalbewuste toetsing te komen?

Evelyne van der Neut, Taalonderwijsadviseur bij Hogeschool Rotterdam
Linda de Mos
, Sr. beleidsadviseur onderwijskwaliteit, toetsdeskundige en docent, Hogeschool Rotterdam


5. We moeten stoppen met schriftelijk toetsen (Zaal 116)

  • Waarom werkt schriftelijk toetsen niet meer?
  • Welke alternatieven zijn er?
  • Hoe maken we toetsing AI-proof?

Erdinç Saçan, Sr. Lecturer, Fontys ICT


6. Meet, greet & discuss about feedback, bring your own questions! (Zaal 117)

Deze sessie wordt gegeven in het Engels en is voor max. 12 personen.

Naomi Winstone, Directeur Onderwijsinstituut en Professor Onderwijspsychologie, Universiteit van Surrey / Cognitief psycholoog en gastprofessor Deakin Universiteit

14.30

Aan de slag | Ronde 2

Tijdens de ‘Aan de slag’ sessies ga jij 70 min. interactief aan de slag met een onderwerp naar keuze.

Bekijk hier de 'aan de slag' sessies van ronde 2

1. Spanningen en paradoxen in toetsing en examinering (Zaal 117)

Toetsen en examineren roepen vaak spanningen op: meten we kennis of vaardigheden? Stellen we excellentie of inclusie voorop? Hoe verhouden cognitieve resultaten zich tot het welzijn van studenten? Het lijkt alsof we moeten kiezen, terwijl het juist draait om het zoeken naar de juiste balans. Tijdens deze lezing past Kristin inzichten uit onderzoek toe op concrete toetsvraagstukken. Samen met de deelnemers verkent ze handvatten om in de praktijk bewuste en gebalanceerde toetskeuzes te maken. Mis deze kans niet om inzichten op te doen en op een genuanceerde manier mee te denken over de toekomst van toetsing in het onderwijs!

Kristin Vanlommel, Lector van het lectoraat ‘Organiseren van Verandering in Onderwijs’, Hogeschool Utrecht & gastprofessor, Universiteit Antwerpen


2. Fraude en de bestuurlijke kaart voor examencommissies (Zaal 112)

Fraude in de praktijk: wie heeft welke rol bij het vaststellen en sanctioneren? Kruip in de verschillende rollen en perspectieven en neem deel aan een (simulatie) zitting bij het CBE.

Pieter Huisman, hoogleraar Onderwijsrecht, Tilburg University Lid Onderwijsraad, Sr. Adviseur Hobéon
Roel van Krieken, hoofd Advies en training, Hobéon


3. Taalbewuste didactiek: een optimale voorbereiding op toetsing (Zaal 115)

Een taalbewuste didactiek kan helpen om studenten optimaal voor te bereiden op toetsing. In deze workshop maak je kennis met de kenmerken van een taalbewuste docent, de basisprincipes van taalbewust (taalontwikkelend en inclusief) lesgeven en de relatie met toetsing. Ook gaan we aan de slag met concrete werkvormen om daadwerkelijk taalbewust les te geven.

Tamar Israël, Taalonderwijsadviseur, Hogeschool Rotterdam


4. Formatief handelen en ChatGPT (Zaal 110)

Op basis van o.a. de Toolkit AI in je Toetsontwerp ga je aan de slag om het repertoire aan formatieve leeractiviteiten met behulp van ChatGPT uit te breiden. Hoe kun je bijv. ChatGPT gebruiken om studenten feedback te geven, effectieve werkvormen te laten genereren die formatief handelen ondersteunen, prompts te delen die gebruikt kunnen worden om studenten te stimuleren tot dieper denken en reflectie.

Joyce den Heijer, onderwijsadviseur & Docent Trainer BKE/BDB, De Haagse Hogeschool
Frank van Nispen, onderwijsadviseur Toetsing Toetslab, De Haagse Hogeschool


5. Beoordelen met impact: de kracht van duidelijke criteria (Zaal 111)

Deze workshop staat in het teken van het verbeteren van de kwaliteit van beoordelingen bij praktijkopdrachten. Door wetenschappelijke inzichten te koppelen aan de dagelijkse onderwijspraktijk, krijg je handvatten om betrouwbare en valide beoordelingsinstrumenten te ontwikkelen. Je gaat zelf actief aan de slag met het ontwerpen en verfijnen van beoordelingscriteria, zodat je deze inzichten direct kunt toepassen in je eigen onderwijspraktijk.

Sietse Brands, onderwijskundige Teelen


6. Resultaatgericht werken aan kwaliteit en innovatie van toetsing (Zaal 116)

Je herkent het misschien wel uit je eigen praktijk. Toetsing vraagt continu om verbeteren en soms vernieuwing. Inhoudelijk weet je van de hoed en de rand, maar je ervaart soms dat het hele proces gaat als ‘pindakaas door een rietje’. Rollen, verantwoordelijkheden en taken in het team waarmee je werkt zijn niet altijd helder. Kwaliteit en innovatie van toetsing vraagt niet alleen om inhoudelijke expertise, maar ook om effectief samenwerken: hoe zorg je voor eigenaarschap, duidelijke besluitvorming en draagvlak? Kwaliteit en innovatie van toetsing gaat dan ook verder dan het herzien van programma’s—het vraagt vaak om sociale innovatie. In deze interactieve workshop verkennen we hoe stuurkracht helpt bij het navigeren in deze complexiteit en krijg je concrete handvatten om grip te krijgen op de sociale dynamiek.

Marleen Kaijen, Vernieuwkracht

15.45

Keynote | De toekomst getoetst met AI

Een filosofische benadering op kunstmatige intelligentie in onze wereld.

Bas Haring, Hoogleraar Universiteit van Leiden, filosoof, informaticus, schrijver

16.25

Wrap up door de dagvoorzitter

Annemieke Bosshardt, Programmamanager Toetsing & AI Saxion Hogescholen en Onderwijsadviseur Zeg het helder.