Deze workshop bestaat uit 2 delen.
1. Meer studenten over de lat: Haalbare vormen van differentiatie die de prestatiekloof tussen studenten kan verkleinen.
Studenten verschillen van elkaar, hebben andere voorkennis en -kunde. Daarnaast lijken sommigen als vanzelf te leren, terwijl anderen hard moeten knokken. Hoe kun je als docent ondersteuning bieden op maat van élke individuele student, en dit met maar één hoofd en twee handen? Hoe kun je studenten met veel kennis doen excelleren en tegelijkertijd studenten met minder kennis optimale leerkansen bieden zodat ook zij goede slaagkansen hebben op een toets of examen?
In deze sessie bespreken we sterke (en haalbare!) vormen van differentiatie die meer studenten over de lat kunnen krijgen.
2. Meer studenten over de lat: Sterke didactische aanpakken die het leerrendement van àlle leerlingen verhogen.
“High quality teaching for everyone reduces the need for further differentiation”. Om tot een goede les te komen, is het belangrijk om te begrijpen hoe en wanneer leerlingen bijleren, wanneer het enkel ‘lijkt’ alsof er geleerd wordt en wat het leren belemmert. Het boek Wijze Lessen vertaalt de meest recente wetenschappelijke inzichten op het vlak van leren en instructie naar de klaspraktijk en beschrijft aanpakken waarbij de nadruk ligt op het verbeteren van de prestaties van àlle studenten. Tijdens deze sessie deelt mede-auteur Kristel Vanhoyweghen ook tal van concrete werkvormen die je meteen kan toepassen in je eigen klas of aula.
Kristel VanHoyweghen, Hoofd professionalisering en training – Expertisecentrum voor Effectief Leren bij Thomas More Hogeschool ExCEL
Toegankelijk toetsen voor studenten met dyslexie en de rol van de examencommissie
Machil Deinum, Beleidsmedewerker Utrecht University of Applied Sciences
De relatie tussen ontwikkeling van zelfregulatievaardigheden van studenten en programmatisch toetsen
Innovatieve vormen van toetsen vragen en stimuleren ook nieuwe vaardigheden van studenten. Op HAS Green Academy zijn sinds 4 jaar 2 opleidingen opgebouwd volgens de principes van programmatisch toetsen. In het onderzoek dat wij vandaag presenteren onderzoeken wij in welke mate studeren binnen een programmatisch studie- en toetsprogramma de zelfregulatievaardigheden van studenten ondersteunt. Hierbij gaan wij graag het gesprek aan met deelnemers om te onderzoeken op welke manier verschillende opleidingen met studenten werken aan zelfregulatievaardigheden, en op welke manier dit onderdeel kan zijn van studie- en toetsprogramma.
Suzan van Ierland, Toetsdeskundige | Onderwijskundige bij HAS Green Academy
Niels Bohnen, Docent- en Opleidingscoördinator Toegepaste biologie bij HAS Green Academy
Hoe krijg je summatieve beoordelingen betrouwbaar en valide?
In deze sessie staan we stil bij ‘betrouwbaarheid’ en ‘validiteit’ in een assessmentcontext. Zowel vanuit de theorie als vanuit de praktijk wordt aanschouwelijk gemaakt hoe je die betrouwbaarheid en validiteit kan bewaken en verhogen.
Maarten Goossens, Co-founder Comproved
De didactische waarde van oefenen en
toetsen met behulp van leertechnologie
Het gebruik van toetsen op het gebied van leren, opleiden en onderwijs staat weleens in een kwaad daglicht. Toetsen zouden ertoe leiden dat lerenden leren voor een toets, en niet ‘voor het leven’. Het leerproces wordt dan een demotiverende hordenloop. Je kunt toetsen echter ook als leeractiviteit inzetten:
- Je kunt toetsen gebruiken voor het activeren van voorkennis.
- Je kunt toetsen inzetten om te achterhalen of lerenden leerinhouden hebben begrepen.
- Je kunt toetsen gebruiken om leerstof actief te laten verwerken.
Tijdens deze sessie gaan we in op de mogelijkheden van digitalisering om toetsen als leeractiviteit in te zetten.
Wilfred Rubens, Adviseur, Docent, Projectleider en expert leren en ontwikkelen met behulp van ICT
Hoge ogen gooien: borgen van het eindniveau
Lisette Munneke, Hogeschoolhoofddocent (Senior Researcher) HU University of Applied Sciences
Programmatisch toetsen en de impact op het leren van de student: implementatievoorbeelden van low tot high-stakes assessment
Harold Bok, Vice-decaan Onderwijs faculteit, Diergeneeskunde Universiteit Utrecht
Lonneke Schellekens, PhD student Programmatic Assessment, Universiteit Utrecht
Wat vragen nieuwe ontwikkelingen rondom toetsen van de examencommissie en examinator?
Roel van Krieken, Hoofd Management Consultancy Hobon
Pieter Huisman, Bijzonder hoofdleraar onderwijsrecht aan de Universiteit van Tilburg en Senior Adviseur Hobon
Van promoveren naar presenteren richting groter publiek!
Met onder andere onderzoeksresultaten over:
1. Het borgen van vakoverstijgende competenties in het hoger onderwijs: de casus van informatievaardigheden Kloof tussen professional en academicus
Het Nederlands Kwalificatieraamwerk hoger onderwijs noemt dat de afgestudeerde over een aantal competenties beschikt, waaronder ook (digitale) informatievaardigheden. Ook worden informatievaardighedensdoelen vaak genoemd als onderdeel van 21e eeuwse vaardigheden of digitale geletterdheid. Maar hoe borg je nou deze dat generieke competenties daadwerkelijk door studenten worden verworven? Hoe krijgen student en docent inzicht in de voortgang op deze vakoverstijgende competenties? In deze workshop neem ik je mee in mijn onderzoek naar de didactiek van informatievaardigheden, en verkennen we samen welke bouwstenen kunnen helpen om curriculumoverstijgende leerlijnen te borgen.
Josien Boetje, Onderzoeker didactiek van digitale geletterdheid | Docent Arabisch en Spaans | Trainer bij Toetsrevolutie
2. De wederzijdse impact van leerlingperceptie van leskwaliteit
Hannah Bijlsma, Projectleider en onderzoeker bovensectoraal stelselonderzoek bij Onderwijsinspectie, Leraar Basisonderwijs.