09.30
Opening dagvoorzitter
Annemieke Bosshardt, Programmamanager Toetsing & AI Saxion Hogescholen en Onderwijsadviseur Zeg het helder.

09.40
Keynote | Programmatisch toetsen: een oplossing voor alle toetsproblemen?
Programmatisch toetsen wint snel aan populariteit, maar een kritische houding blijft essentieel. Het lijkt misschien verleidelijk om een succesvolle onderwijs- of toetsaanpak uit een andere context te kopiëren, maar is dat wel verstandig? Er zijn tal van voorbeelden van aanpakken die veelbelovend leken, maar in de praktijk niet goed uitpakten. Of een aanpak werkt, is vaak sterk afhankelijk van de specifieke context en cultuur waarin deze wordt toegepast. Het is daarom cruciaal om eerst te onderzoeken waarom een bepaalde aanpak succesvol is en welke problemen deze probeert op te lossen. Alleen door deze analyse zorgvuldig te maken, kan worden bepaald of programmatisch toetsen in je eigen situatie daadwerkelijk een verbetering biedt of juist nieuwe problemen creëert.
Lambert Schuwirth, hoogleraar Medisch onderwijs en Geneeskunde, voorzitter Prideaux Discipline of Clinical Education, Flinders University.

10.30
Toetsdiscussie – Programmatisch toetsen onder de loep
Met o.a.:
- Lambert Schuwirth, hoogleraar Medisch onderwijs en Geneeskunde, voorzitter Prideaux Discipline of Clinical Education, Flinders University
- Cees van der Vleuten, hoogleraar Onderwijs en wetenschappelijk directeur van de School of Health Professions Education (SHE), Maastricht University
- Tamara van Schilt-Mol, Lector van het Lectoraat Eigentijds Beoordelen en Beslissen, Hogeschool Arnhem & Nijmegen



11:45
Aan de slag | Ronde 1
Tijdens de ‘Aan de slag’ sessies ga jij 60 min. interactief aan de slag met een onderwerp naar keuze.
1. Het nieuwe HvA curriculum: passend bij de student van nu (Zaal 110)
Het nieuwe HvA Curriculum: van theorie in interactieve Bites en toetsingmethodes tot technisch platform. Een van de grootste HBO opleidingen in Nederland heeft het curriculum geheel vernieuwd naar wens en inzicht van de moderne student. Alles is op maat ontwikkeld: van praktijkopdrachten, toetsing tot aan games en korte brokken lesstof. Met 700 studenten (de grootste onderwijsinstelling voor deze richting) wordt er niet meer summatief getoetst, alleen nog programmatisch/formatief. Daarbij is een nieuw platform gebouwd, dat techniek, didactiek en content verenigt. Dat platform is geïntegreerd in het eigen LMS (Brightspace).
Merel Clasquin, Hoofd productpropositie Edumundo
Pepijn Schoemaker, Curriculum owner, CE Hogeschool van Amsterdam
2. Toetsen en Valideren met Leeruitkomsten – Het wettelijke kader en de vertaling naar de praktijk door NHL Stenden. (Zaal 111)
De presentatie Toetsen en valideren met leeruitkomsten geeft een overzicht van het wetstraject Leeruitkomsten en behandelt de kern van het wetsvoorstel, met speciale aandacht voor toetsen en valideren. NHL Stenden heeft in de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met de toepassing van eenheden van leeruitkomsten in hun opleidingen. Zij zal het proces laten zien van onderwijsontwerp tot en met toetsen en valideren, gepaard met mooie praktijkvoorbeelden. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de uitdagingen en knelpunten.
Els Hemert-Reijnen, Coördinerend beleidsmedewerker onderwijsvernieuwing, Ministerie van OCW
Audrey Aijpassa-Pieterse, Sr. Beleidsmedewerker Onderwijsvernieuwing, Directie Hoger Onderwijs en Studiefinanciering, Ministerie van OCW
Bernadette Laudy, Voorzitter werkgroep Werken met leeruitkomsten, NHL Stenden
3. Dat doe je toch niet alleen?! Van zelfregulerend leren naar samen (regu)leren (Zaal 117)
Van zelfregulatie naar coregulatie, een samenspel tussen studenten en docenten. In deze interactieve workshop gaan we dieper in op de relatie tussen (co-)regulatie, (team)leren en toetsing. Hoe kunnen toetsing en (co-)regulatie bijdragen aan effectief teamleren? We ervaren hoe toetsing ook ingezet kan worden als krachtig instrument om leerprocessen binnen teams te reguleren en versterken. Welke rol heb jij als onderwijsprofessional in het reguleren van leren? Hoe kun jij studenten beter begeleiden zonder alles over te nemen?
Derk Bransen, co-creatie Manager Educationlab Universiteit Maastricht
Barend Last, docent, eigenaar Buro Mindshift, expert onderwijsinnovatie, AI en blended learning
4. Het praktisch inrichten en borgen van toegankelijk toetsen (Zaal 112)
Voor studenten met een ondersteuningsbehoefte zijn toetsen en examens vaak één van de grootste struikelblokken. Ook examencommissies worstelen regelmatig met dilemma’s welke aanpassingen wel of niet aangeboden mogen worden. In deze workshop wordt gestart met enkele uitgangspunten van inclusief onderwijs en toegankelijk toetsen. Vervolgens werken we met een stappenplan aan casussen om meer grip te krijgen op de vraag wat kan, mag en moet o.g.v. toegankelijk toetsen en examineren. Aan het eind van de workshop heb je een beeld van wat inclusief onderwijs inhoudt en hoe je in je eigen onderwijscontext situaties t.a.v. toetsvoorzieningen kunt beoordelen.
Minne Bakker, Projectleider & Consultant ECIO
Larissa Klaassen, Adviseur digitale toegankelijkheid ECIO
5. Goede toetsvragen maken met AI (Zaal 115)
AI kan gebruikt worden om goede toetsvragen en afleiders te maken voor de aangeboden antwoorden bij meerkeuzevragen. In deze sessie ga je oefenen met het maken van toetsvragen behorend bij verschillende taxonomieniveaus met behulp van AI.
Jaap Brunnekreef, adviseur leren & toetsen én trainer bij Teelen
13.30
Aan de slag | Ronde 2
Tijdens de ‘Aan de slag’ sessies ga jij 60 min. interactief aan de slag met een onderwerp naar keuze.
1. Toetsing in tijden van generatieve AI: een plan op opleidingsniveau (Zaal 110)
Generatieve AI beïnvloedt toetsing sterk. Docenten vragen zich af hoe ze betrouwbaar kunnen blijven toetsen, terwijl opleidingen zich zorgen maken over de waarde van diploma’s en het risico op fraude. Ook worden er al veel aanpassingen gedaan op cursusniveau. Het is echter niet nodig om álle toetsen en cursussen ‘AI proof’ te maken. Het is belangrijk om keuzes op opleidingsniveau te maken, maar hoe? Hiervoor is het nodig om een overzicht te hebben van welke eindtermen van de opleiding het meest kwetsbaar zijn en een visie op welke eindtermen het meest belangrijk zijn.
Fleur van Gils, onderwijskundig adviseur en trainer bij Onderwijsadvies & Training, Universiteit Utrecht
Gerdien van Eersel, Universitair docent, Universiteit Utrecht
2. Soft skills meten & versterken (Zaal 116)
Hoe kun je instrumenten voor feedback op soft skills, leerstrategieën en motivatie in het hoger onderwijs praktisch en effectief inzetten? In deze sessie gaan we in op de ontwikkeling van deze instrumenten en uitleggen hoe ze praktisch kunnen worden ingezet. Hierbij gebruiken we KYSS als voorbeeld. Aan bod komt de ontwikkeling van zelfbeoordelingsinstrumenten (itemontwikkeling, validering, normering), de ontwikkeling van feedbackrapporten (individueel en groepsrapporten) en we gaan aan de slag met KYSS.
Amber Hoefkens, onderzoeker, Kenniscentrum Onderzoek Levenslang Leren en Innoveren, AP Hogeschool Antwerpen
3. Ontdek de AWT: een indicator van vroegtijdig studie-uitval (Zaal 112)
In deze workshop staat de Academische Woordenschattoets (AWT) centraal. We bespreken waarom de AWT een plek verdient als formatieve toets in het hoger onderwijs. We gaan achtereenvolgens in op de ontwikkeling van de AWT, de voorspellende waarde ervan voor het lezen van studieteksten en de manier waarop instellingen de AWT en bijbehorende remediëring kunnen inzetten ter versterking van hun taalbeleid.
Camille Welie, Universitair docent en coördinator VU-NT2 Professional en VU-NT2 Research
Hugo Draaisma, Business consultant Cito
4. Elke student een andere leerroute: nog meer werk aan de winkel voor de examencommissie of niet? (Zaal 115)
Tijdens deze workshop gaan staan een aantal vragen centraal, nl.: hoe kan de examencommissie de waarde van elk getuigschrift garanderen als studenten hun eigen leerroute samenstellen? Wat betekent deze flexibiliteit voor het ontwerp van de opleiding en de afstemming tussen opleidingsmanagement en examencommissie? En hoe houd je de balans tussen controle en werkdruk: hoe kan de examencommissie grip houden op toetskwaliteit zonder elk individueel studieplan afzonderlijk te moeten goedkeuren?
Mieke Jaspers, zelfstandig onderwijsadviseur, lid lectoraat Technology enhanced assessment en extern lid beleidskamer examencommissie Fontys Academy of ICT
5. AI bestendig onderwijs! Hoe dan? (Zaal 117)
AI biedt enorme kansen voor het onderwijs, kent uitdagingen en vraagt van ons doordachte keuzes te maken. Deze interactieve workshop is een startpunt voor een gezamenlijk proces om te komen tot duurzame handelingsacties binnen de context van constructive alignment. De toolkit AI-bestendig toetsen helpt ons hierbij. Je maakt kennis met deze toolkit en we gaan in gesprek over hoe je dit instrument kunt inzetten in je eigen onderwijspraktijk.
Sabrina Bloemen, Med, Toetsdeskundige en onderwijskundig adviseur, Hogeschool Arnhem Nijmegen
Jochem ten Böhmer, Onderwijskundige blended leren, Hogeschool Arnhem Nijmegen
14.50
Keynote | AI in het Hoger Onderwijs: Kwaliteit en Kansengelijkheid
AI speelt een steeds grotere rol in het hoger onderwijs en biedt zowel kansen als uitdagingen. Het opent de deur naar innovatieve toetsconcepten, persoonlijke feedback en meertalige ondersteuning, waardoor gelijke onderwijskansen bevorderd kunnen worden. Tegelijkertijd roept AI kritische ethische vragen op, zoals over bias en afhankelijkheid van technologie. Zonder zorgvuldige implementatie kan AI essentiële vaardigheden ondermijnen of leiden tot een ‘AI-kloof’ tussen studenten en instellingen. Tijdens deze keynote ontvang je praktische handvatten om AI-toepassingen op een ethisch verantwoorde en pedagogisch doordachte manier te integreren. Samen verkennen we hoe AI kan bijdragen aan beter hoger onderwijs en het verkleinen van ongelijkheid, met een bewuste focus op AI-geletterdheid.
Orhan Agirdag, hoogleraar Pedagogische Wetenschappen, KU Leuven, lid Onderwijsraad

15.30
Keynote | De kracht van leren, de mythes ontkracht
Altijd blijven bijleren… Zijn wij daar wel voor gemaakt? Tijdens deze keynote nemen we een kijkje in ons lerende brein. Ons brein is gebouwd om te leren. Er hangen alleen 4 belangrijke voorwaarden aan vast. Aan de hand van het Boost your brain framework bekijken we wat jij en jouw studenten nodig hebben om de learning agility bij te schaven en aan de hand van voorbeelden ontdekken we de kracht van neuroplasticiteit.
Katelijn Nijsmans, Neurowetenschapper, oprichter en auteur How’s Work

16:15
Wrap up door de dagvoorzitter
Annemieke Bosshardt, Programmamanager Toetsing & AI Saxion Hogescholen en Onderwijsadviseur Zeg het helder.
